PIŽMOVKA OSTRUHATÁ, PÁŘENÍ, NGORONGORO, TANZÁNIE 2015

PIŽMOVKA OSTRUHATÁ (Plectropterus gambensis) , angl. Spur-winged goose

Vjiždíme do kráteru Ngorongoro hned v 7 ráno, jakmile se brána otevírá.
Je hezké slunečné ráno, stejně jako jsme měli ostatní dny .
Sjíždíme dolů k jezeru Magadi. Mezi prvními, koho potkáváme , je tenhle vzácný krasavec….


1.0 Nosorožec dvourohý/Nosorožec černý (Diceros bicornis) 

Kritický ohrožený druh ! Bývá nazýván "černý", ale ve skutečnosti je šedivý. Název černý zřejmě vznikl jako odlišení vůči "bílým" nosorožcům, nebo podle tmavého bahna, v němž se s oblibou válí.
V průběhu 20 století právě tento druh zaznamenal největší úbytek ze všech nosorožců v Africe. Odhad v r. 1970: asi 65 tisíc nosorožců dvourohých. Počátkem 90. let už jen 2300 zvířat!
Od roku 1996 , díky intenzivnímu boji s pytláctvím jejich počet stoupl na odhadovaných 3600 jedinců ve volné přírodě. Boj proti pytlákům se ale neobešel bez obětí …. podívejte se na konci článku.
V zoologických zahradách dnes žije nosorožců dvourohých kolem 240. 

Váží 800 až 1400 kg, v kohoutku měří 1,4 až 1,7 m, délka těla je 3,0 až 3,8 m. Přední roh měří 50 až 135 cm, zadní od 2 do maximálně 55 cm. V přírodě se dožívá věku 30 až 35 let, v zoo o 10 i více let více.
Živí se listy a větvičkami různých keřů a stromů včetně trnitých. Jako hlavní pomůcku při jejich získávání používá horní pysk, který je uprostřed protažený v chápavý prstík. Podle tohoto znaku se také nejsnadněji odlišuje od druhého afrického druhu, nosorožce tuponosého.

Tento „chápavý prstík/pysk“ je dobře patrný na této fotce:


1.2 HORNÍ „CHÁPAVÝ“ RET

Věnujeme se tedy  fotografování tohoto vzácného nosorožce …
…..ale najednou BOŽÍ DOOPUŠTĚNÍ ….. strašný alarm ! Rándál jak o pouti, rychle je potřeba se zorientovat co se kde děje …..není čas na to přenastavit foťák na akci…nezbývá než se modlit „že to snad vyjde“.
Na obloze se honí dva velcí ptáci ….v první chvíli mi bleskne hlavou že je to husice egyptská …ale později zjistím že je to druh kachny, jejíž název jsem dosud nikdy neslyšel.
Chytám je do hledáčku a mačkám spoušt ….


1.3 PIŽMOVKA OSTRUHATÁ - HONIČKA

Není jasné o co jde ….jestli třeba ten vpředu ukradl kus snídaně tomu zadnímu , co ho pronásleduje ?


1.4 PIŽMOVKA OSTRUHATÁ - sameček


Ten první přistává v trávě kousek od nás ….ten zadní se řítí za ním……vrhá se na něho …. a …. rázem je jasno.  Žádná potyčka ale právě jsme svědky páření Pižmovek ostruhatých.


1.5 PIŽMOVKA OSTRUHATÁ – PÁŘENÍ 


1.6 PIŽMOVKA OSTRUHATÁ – PÁŘENÍ
Celá ta akce trvá ani ne minutu ….od prvního zachycení honičky až po konec páření. Další ze vzácných okamžiků, které příroda občas nabídne těm, kdo mají trpělivost a také …..kousek štěstí.

V první chvíli jsem se domníval že se jedná o husu egyptskou.

Ale až za pomoci literatury jsem zjistil, že je to Pižmovka.

Pižmovka ostruhatá patří do čeledi ptáků, nazývané latinsky ANTIDAE = kachnovití. Do této čeledi patří kachny, husy a labutě. Pižmovka se blíží kachnám a husám…ale liší se od nich několika anatomickými rysy. Především rohovitými výrůstky – ostruhami – na ohbí křídel. Proto má svou vlastní pod-čeleď: Plectropterinae.
Hmotnost: 4 - 6,8 kg , Rozměry: 75 - 115 cm, Výskyt: Afrika - travnatá okolí řek a jezer. Potrava: části rostlin, semena, vodní vegetace.
Rozmnožování: Samice snáší 1 - 3 vejce, doba inkubace je 24 - 26 dnů


1.7. PIŽMOVKA OSTRUHATÁ – PÁŘENÍ SKONČILO

Pižmovka patří k největším kachnovitým vůbec, větší je snad pouze autralská Husa kuří (Cereopsis novaehollandiae), angl.Cape Barren Goose.

Maso pižmovky ostruhaté je pro člověka jedovaté, vzhledem k tomu, že se živí rovněž brouky z čeledi Majkovití (Meloidae), angl.. se nazývají Blister Beetle (puchýřníci). Ti vylučují obranný sekret , Cantharidin a 10 mg Cantharidinu může zabít člověka.

Na světě žije asi 7000 druhů těchto brouků. Mnozí z nich jsou výrazně zbarveni, což má jejich nepřátelům signalizovat jejich toxicitu. 


Tady ještě jedna letovka Pižmovky ostruhaté, kterou jsem udělal o den dříve.


1.8 PIŽMOVKA OSTRUHATÁ – LETOVKA


Na začátku článku píši o Nosorožci dvourohém/Nosorožec černý (Diceros bicornis) … a o boji s pytláky, kteří jej loví . Nosorožec dvourohý neboli černý je zařazen na Červeném seznamu IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody ,anglicky International Union for Conservation of Nature, mezinárodní organizace zaměřená na uchování přírodních zdrojů) v kategorii kriticky ohrožený . Černí nosorožci jsou loveni kvůli rohům, ze kterých se vyrábí ozdobné dýky. Dále jsou používány v asijských zemích v tradičním lékařství, kde si mylně představují, že to povede ke zvýšení sexuální potence. Je odhadováno, že 90 % dospělých nosorožců je zabito pytláky kvůli rohům.

Tento památníček byl odhalen na Ngorongoro prezidentem Tanzánie,  na památku těch, kdo zahynuli při práci pro tuto chráněnou oblast.

1.9 PAMÁTNÍK OBĚTEM 


Pro zajimavost uvádím text na památníku:

CHRÁNĚNÉ ÚZEMÍ NGORONGORO

NA PAMÁTKU TĚCH , KTEŘÍ ZTRATILI SVÉ ŽIVOTY PŘI OCHRANĚ DIVOKÉ PŘÍRODY
……………………………………………………………………………………………………..
MICHAL GRZIMEK/NGORONGORO/SERENGETI/LETECKÉ NEŠTĚSTÍ 1959
GADIE MATLEY /NGORONGORO/ ZABIT NOSOROŽCEM 1971
THEOPHIL REGINALD /NGORONGORO/ AUTONEHODA 1972
JONATHAN MNKO /NGORONGORO/ AUTONEHODA 1973
ELLIAS LASHERI /NGORONGORO/ ZASTŘELEN PYTLÁKEM 1978
NARWA NYAHUR /SERENGETI/ ZASTŘELEN PYTLÁKEM 1978
BURTON MASASI /NGORONGORO/ ZASTŘELEN PYTLÁKEM 1991
BURA SLAA /NGORONGORO/ ZASTŘELEN BANDITY 1992
NICODEMUS MAYUMBA /NGORONGORO/ ZASTŘELEN PYTLÁKEM 1993
MUGETA MASHAURI/NGORONGORO/ ZASTŘELEN BANDITY 1998

…………………………………………………………………………………………………….
TENTO PAMÁTNÍK BYL OFICIÁLNĚ ODHALEN JEHO EXCELENCÍ VICEPRESIDENTEM SPOJENÉ REPUBLIKY TANZÁNIE,  NDUGU ABOUD JUMBE, 29. LEDNA 1981
-DOPLNĚNO

- NGORONGORO, TANZÁNIE , květen 2015 -

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. Pro reakci na vybraný komentář klikněte na odkaz „Reaguj na komentář“ pod vybraným příspěvkem nebo napište číslo komentáře, na který reagujete do hranatých závorek např. reakci na komentář č.10 zapíšete [10] viz nápověda


*
*
71521815
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace