HROCH OBOJŽIVELNÝ, NEJNEBEZPEČNĚJŠÍ ZVÍŘE AFRIKY - Tanzánie 2011, Botswana 2012

Tanzánie to není jen známé Serengetti. Jednou ze nejdivočejších oblastí na území Tanzánie je NP KATAVI, který je třetím největším národním parkem v této zemi. Nachází se v západní Tanzánii a je bohatý jak na krajinové scenerie tak na faunu. Žijí zde stáda buvolů, slonů, zebry, impaly, pakoně….především kolem dvou přírodních napajedel – Lake Katavi a Lake Chada. Řeka Katuma je pak plná krokodýlů a také obrovských stád hrochů. Měli jsme tu možnost jedno takové stádo vidět a nafotit. Řikali jsem tomu důvěrně „hrošiště“ a nebo o něco odborněji „hippo-pool“.

FOTO- 1 – 0040

FOTO- 2 – 0086

FOTO- 3 - 0088

Hroši takto tráví dlouhé hodiny každý den. Ponejvíce tráví čas spánkem. Jak to asi vypadá s čistotou vody v téhle laguně …na to snad raději nemyslet.

FOTO- 5 - 0032

No a takhle jsme ty roztomilé mazlíky fotili.

FOTO -6: 1552

V té obrovské mase zvířat dochází samozřejmě občas ke konfliktům. Že hroch patří k nejnebezpečnějším zvířatům afrického kontinentu s největším počtem napadení člověka ročně , o tom asi řada lidí slyšela nebo četla. Ale když vidíme jak řeší tihle mastodonti konflikty plynoucí ze stísněných podmínek v jejich „bazénku“ , tak člověku jen přeběhne mráz po zádech , když si představí že by se do nějakého podobného konfliktu mohl přimotat.

FOTO 7 – 0045

Toto stádo hrochů je prakticky ve vesnici. K nejbližším domům to není od řeky ani 80 metrů. Večer a v noci hroši vylézají z vody a procházejí se prakticky po vesnici. To není radno vycházet z domu ani chodit k řece.

FOTO- 8 - 0027 (pod stromy)

V době našeho pobytu došlo v nedalé vesnici k tragédii. Hroch vyběhl z řeky, napadl a zabil 12-letého chlapce při chytání ryb. Navzdory tomu že místní obyvatelé jsou k hrochům velmi ostražití. Dva dny po tomto neštěstí jsem byl při focení pár metrů od řeky a najednou z levé strany, pro mne schován za křovím, se mým směrem rozběhl obrovsky hroch. Okamžitě jsem popadl stativ s objektivem ….ale ještě než jsem se stačil shýbnout ještě pro fotobatoh (v podobných situacích je bezpodmínečně nutné mít fototechniku a fotobatoh stále na dosah ruky) ….zjistil jsem, že místní kluci, kteří stáli pár metrů od mne, zmizeli jako blesk a v mžiku byli na 30 metrů vzdálené silnici….

FOTO 9 – 0105

 

Nejzajímavější fotku hrocha se mi ale podařilo udělat až o rok později jednoho podvečera , na úplně jiném místě, v soukromé rezervaci Kwando Lyniaty v Botswaně. Těsně před soumrakem jsme přijeli k malému rybníčku. Uprostřed si hověl statný hroší samec – samotář. Stáli jsme s naším game-drivem (auto, z něhož se fotí) na břehu a fotili celou scenu se zapadajícím sluncem, které už bylo skoro pod horizontem. Chtěl jsem se pokusit hrocha nějak přimět k jakékoliv akci. Na zem se takové situaci samozřejmě nedá slézt. Hroch naše auto upřeně pozoroval. Tak jsem se alespoň na autě prudce postavil. Reakce samotáře, hovícího si v klidu uprostřed rybníčku, byla okamžitá. Hroch se také prudce postavil …… a velmi ošklivě se na nás zadíval. Asi měl v tu chvíli pocit, že se mu do té jeho louže chci nastěhovat …a dal najevo že je připraven ji bránit . Oklepal ze sebe vodu … podíval se na nás jak nejošklivěji uměl …..no a to byla ta pravá chvíle pro tuhle fotku… (výřez)

FOTO 10 – 0500-11

Hroch když zjistil, že nikdo z nás se mu do rybníčka nehodlá nastěhovat, se pomalu uklidňuje. Kompozičně pak  celá scéna vypadala takto….

FOTO 11 – 0510-11

Jan Pavlíček, Tanzánie 2011 a Botswana 2012

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. Pro reakci na vybraný komentář klikněte na odkaz „Reaguj na komentář“ pod vybraným příspěvkem nebo napište číslo komentáře, na který reagujete do hranatých závorek např. reakci na komentář č.10 zapíšete [10] viz nápověda


*
*
722195
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace