ALJAŠKA 2008

NORTH TO ALASKA ….. Vzhůru na sever, na Aljašku.
To je zhruba název téměř kultovní písničky Johny Hortona, známého amerického country zpěváka zpěváka let nedávno minulých. Poslechli jsme… ALJAŠKA zní pro každého z nás jinak. Někdo má spojenu její tajemnost se zlatou horečkou v letech 1897-98, jinému ji přiblížily knihy Jacka Londona, který po pouhém roce stráveném ve zlatokopeckém srubu u Dawson City dokázal zachytit životy mužů, kteří sem přicestovali za vidinou bohatství. Pro dalšího může být spojena s nádhernou divočinou, která nabízí jedno ze skutečných přírodních bohatství naší planety.

Stejně Rusko, kterému Aljaška kdysi patřila , nejevilo o tento konec světa valný zájem. A tak v roce 1867 americký kongres a president Andrew Johnson souhlasili s koupí Aljašky od Ruska finančně vyčerpaného napoleonskými válkami za směšnou částku 7,2 milionu dolarů, vyjádřeno jinak „2 centů za akr“ (0,40 hektaru). Co tomu asi říkali Rusové o pár let později, když bylo v roce 1890 nalezeno zlato v okolí řeky Klondike na Yukonu a na severozápadním pobřeží u Nome , a odstartovala zlatá horečka ? A co teprve v roce 1957 kdy byla na severu Aljašky objevena bohatá ložiska nafty kterou USA pokrývají více než 30% své spotřeby ?

Ale ani Američané tomuto konci světa nevěnovali od dob zlaté horečky příliš pozornosti. Až teprve po objevení ropy, se Aljaška stala v lednu 1959 čtyřicátým devátým státem Unie. Pro fotografy je Aljaška zajímavá především svými přírodními krásami, národními parky, skutečně divokou florou a faunou, ale také historií a památkami na období zlaté horečky. Vzdálenost tohoho regionu od střední Evropy a obtížná přístupnost divočiny ve vnitrozemí aljašského poloostrova nedovolují vézt s sebou na delší cestu větší fotovýbavu. Rovněž důkladnější sonda do místnich poměrů by vyžadovala podstatně delší čas, než jaký je dán běžným cestovatelům v rámci jejich dovolené.

Zde je pár informací o jednom z ne příliš známých míst v jihovýchodní části Aljašky, kterou jsem měl příležitost navštívit s malou skupinkou přátel. Ostrov WRANGEL, při ústí řeky STIKINE RIVER nabízí fotografům něco zcela výjimečného. Setkáni s černými, případně hnědými medvědy, v jejich přirozeném prostředí. V období tahu lososů (srpen-září), pak lze vidět na vlastní oči, jak funguje přirodní řetězec „in natura“. Ale i tuleně či orly bělohlavé lze pozorovat doslova na pár metrů. Fotografie jsou pořizovány Canonem 5D a Canonem G9. Použité objektivy: 24-105 f/4, 70-200 f/4.

Obr. 1-OREL BĚLOHLAVÝ V ANAN BAY / 1/60, F 7,1, ISO 400, ohnisko 200mm/

Zhruba 30 mil jihovýchodně od stejnojmenného městečka Wrangel, připlouvají v srpnu a v září lososi do zálivu Anan Bay a míří vzhůru proti proudu potoka Anan Creek. Zde je pak možné pozorovat jeden z největších tahů velkých růžových lososů na Aljašce.

Obr. 2 – TAH LOSOSŮ NA ANAN CREEK

 Něco takového si ovšem nemohou nechat ujít aljašští medvědi a lesy kolem dokola jsou zde plné medvědů černých a hnědých. Navzdory tomu, nebo spíše právě proto, je malý srub, Anan Bay Cabin, vyprodán dopředu na několik měsíců profesionálními fotografy renomovaných časopisů a vědeckými pracovníky. Když jsem se pokoušel 4 měsíce předem zamluvit si zde několikadenní pobyt, dozvěděl jsem se, že srpen a září (tah lososů) jsou již zarezervovány dokonce i na příští rok.

Obr. 3 – chatka ANAN BAY CABIN 

Vlastní pozorování medvědů při lovu lososů je možné zhruba dva km proti proudu potoka Anan Creek. Na toto místo, vzdálené asi 2 km od břehu, vede lesní pěšina, kolem které je spousta děr v zemi. Medvědi si zde vyhrabávají ze země kořínky, které potřebují k vyčištění svého trávicího traktu od tasemnic. Jdeme velmi pomalu. Medvěd nesmí být překvapen. Pokud o nás ví, sám se nám vyhne. Máme s sebou samozřejmě pepřový sprej, ale kdoví, jak by byl v praxi účinný. A tak se musíme spolehnout na místní průvodkyni, indiánku, která třímá v rukách pořádnou kulovnici…. Pozorovatelna Anan Creek Wildlife Observatory, umožňuje přiblížit se k medvědům doslova na pár metrů. V horní části lze pozorovat medvědy v okolním lese. Přicházejí k nám na vzdálenost i menší než 10 metrů. V dolní části, zamaskované maskovací sítí, těsně nad vodou, lze černé medvědy pozorovat (a samozřejmě fotit) přímo při lovu lososů. Černí medvědi loví přes den. Až teprve navečer přicházejí lovit větší medvědi hnědí. To už by ale bylo nebezpečné zde zůstávat…

 Obr. 4 – ANAN CREEK WILDLIFE OBSERVATORY.  Vlastní pozorovatelna je vpravo dole, až u samé vody, schovaná za křovím.

Obr.5 – MEDVĚDI KONTROLUJI I TOLETY 

Do budky a z budky se lze vydat, jen když není právě žádný medvěd nablízku. Což je ale opravdu jen zřídka kdy…. Místo pro pozorování je v kaňonu dole u vody , obklopené stromy a křovinami a zakryté maskovací sítí.  Medvědi, po chycení lososa, jej tlapami nebo tlamou je obrátí na záda a vykusují lososovi jen břicho. Mají zájem hlavně o jikry. Ty jim zaručuji největší přísun živin. Zbytek lososa je už nezajímá a nechávají tělo ryby ležet. To pak „zpracuji“ drobnější hlodavci a vrány.

Obr. 6 – MEDVĚD VYKOUSNE Z LOSOSA JEN BŘICHO

obr.7-LOV LOSOSŮ 1

obr.8-LOV LOSOSŮ 2

obr.9-LOV LOSOSŮ 3

obr.10-DOROSTENCI DOPROVÁZEJÍ MÁMU…ABY SE NĚCO NAUČILI

obr.12-NA SKÁLE JSOU MEDVĚDI VELMI OBRATNÍ.

Když jsou medvědi sytí a v klidu, lze udělat i „ MEDVĚDÍ PORTRÉT 1".

obr.14-MEDVĚDÍ PORTRÉT 2 .

Medvědi jsou všude kolem nás. Lezou dokonce po stromech přímo nad našimi hlavami, Kdyby větev pod nimi praskla, spadli by přímo mezi nás. Přítomnost lidí je ale nijak nevyrušuje. Jen průvodci s kulovnicemi jsou ostražitější. Ale lososi jsou pro medvědy v tuto chvíli důležitější. Blíží se zima a je třeba se před ní pořádně vykrmit. A takto vypadá samotný potok Anan Creek, kde se tohle zajímavé přírodní divadlo odehrává.

obr.15- ANAN CREEK 1 /objektiv 24-105, 1/8, F 22, ISO 800, ohnisko 24 mm, šedý přechodový filtr 25% /

obr.16- ANAN CREEK 2 /objektiv 70-200, 1/250, F 18, ISO 800, ohnisko 78 mm /

Dalším zajímavým místem našeho putování po Aljašce byl národní park DENALI . Možná nejzajímavější místo Aljašky. Žije zde velké množství zvěře. Mimo jiné vlci, medvědi, losi, cariboo… Kromě vlka jsme všechny z uvedených zvířat viděli hned několikrát. Při treku v okolí jezera Woner Lake jsme měli kromě pepřových sprejů také malé zvonečky abychom zabránili překvapení z nenadálého setkání. Je to sice bezpečné ale …..fotograf neuvidí ani žížalu. Parkem prochází horský hřeben ALASKA RANGE, a jeho největší geografickou zajímavostí je samozřejmě Mt.MacKinley (6.195 m), nejvyšší hora Aljašky i celých USA. Její domorodé jméno je Athahaskan. Místní jí říkají prostě „The Great One“ .Velká…

Obr.17-Mt.MacKinley-od východu. /objektiv 70-200, 1/250, F 14, ISO 100, ohnisko 106 mm, polarizační filtr, stativ SLIK mini /

Měl jsem štěstí. Říká se , že Mt.Mac Kinley je dva ze tří dnů.v mracích . Ve chvíli kdy jsem vyndal foťák a stativ, se mraky začaly roztahovat. A oba vrcholy The Great One byly vidět po dva dny. Když jsem další den odjížděl, The Great One se začala zahalovat zpět do mraků…. prostě klika.

Obr.18- Mt.MacKinley a Alaska Range -ze severu /objektiv 24-105, 1/160, F 4,5, ISO 100, ohnisko 32 mm

Lehký větřík, který nás provázel celé dva dny, neustále čeřil hladinu jezera Wonder Lake a nedovolil udělat obdobu známé fotky Mt.Mac Kinley s jejím zrcadlovým obrazem v jezeře.

obr.19-Mt.MacKinley-západ slunce
Barvy hory se měnily během 1,5 hodiny. Tohle je jedna z verzí, kterou nám příroda nabídla. Fotka byla pořízena od jezera Wonder Lake, v samém srdci parku Denali. Za těch pár kousanců od komárů a bezesnou noc pod stanem, kvůli nočnímu chladu a volně žijícím medvědům, to určitě stálo. /objektiv 24-105, 1/50, F 10, ISO 400, ohnisko 67 mm, stativ SLIK mini /

 Poloostrov ALJAŠKA je pro nás, středoevropany, místem dosti vzdáleným, místem doslova na konci světa. To, co je z Aljašky nejzajímavější, se nachází jednak v kanadské části Aljašky, v provincii British Columbia (slavná místa z období zlaté horečky jako Chilkoot Pass,Yukon, Klondike, atd.) a pak v části patřící USA ,ve státě Alaska. Pro fotografy je tohle místo obrovskou příležitostí.

Viděl jsem snímky českého fotografa, který na Aljašku odešel po roce 1968. Pracoval dlouho jako dělník na pile , později se začal živit fotografováním. Dnes žije se svou manželkou právě ve Wrangelu. Snímky přírody ve všech ročních obdobích, snímky řeky Stikine, opuštěných osad zlatokopů, místního obyvatelstva, doopravdy rozlobených medvědů….to vše bylo velmi působivé. Byla to práce několika let.

Z třítýdenní cesty po Aljašce jsem vybral dvě části, o kterých se domnívám , že by mohly být zajímavé pro širší fotografickou veřejnost Na zpáteční cestě jsem se zastavil na skok v New Yorku. Na molu PIER 17 na jižním Manhattenu jsem se náhodou stal svědkem americké premiéry nové řady aparátů POWER SHOT. Bylo právě před US Open a tak Canon využil pro tuto prezentaci ruskou tenistku Marii Šarapovovou. Velmi trpělivě a s úsměvem odpovídala téměř 2 hodiny na dotazy reportérů všech hlavních amerických stanic. Probojovat se do její blízkosti a ulovit ostrý snímek, to byla otázka nejen ostrých loktů ale hlavně vůle tuhle fotku mít ….

obr.20-Tenistka Maria Šarapovová na prezentaci Canonu 1 /objektiv 24-105, 1/125, F 7,1, ISO 1000, ohnisko 100 mm /

Mnohem důležitější ale pro mne bylo pokusit se o poutavou fotku nočního New Yorku. Tady ten můj pokus je.

obr.22-Wall Street z mola Pier17 /objektiv 24-105, 1/4, F 4,5, ISO 1600, ohnisko 24 mm, jako stativ posloužilo zábradlí…. /

Byla to zajímavá cesta, a pro případné cestovatele uvádím pár  informací, které by , případně, mohly pomoci při plánování něčeho podobného.

Aljaška, New York 2008 -weby:

A. BRITISH COLOMBIA, CANADA LAKE BENNETT… http://www.lakebennettwildernessresort.com.au/

CARCROSS: http://destinationcarcross.com/

WHITEHORSE: http://www.city.whitehorse.yk.ca/

YUKON: http://www.yukoninfo.com/

DAWSON CITY: http://www.dawsoncity.ca/

KLUANE N.P.: http://www.pc.gc.ca/eng/pn-np/yt/kluane/index.aspx

B. ALASKA, USA – YUKON, KLONDIKE …. WRANGEL: http://www.alaskawaters.com/wrangell_island.html

ANAN OBSERVATORY: http://www.fs.fed.us/r10/tongass/recreation/wildlife_viewing/ananobservatory.shtml

ALASKA MARINE HIGHWAY : http://www.dot.state.ak.us/amhs/index.shtml

WHITE PASS and YUKON RAILWAY : http://www.wpyr.com/index.html SKAGWAY: http://skagway.com/

FAIRBANKS: http://fairbanks-alaska.com/

DENALI N.P.: http://www.denali.national-park.com/

CESTOVALI JSME:
LETECKY: PRAHA-SEATTLE – WRANGEL WHITEHORSE – NEW YORK (tam 3 dny) - PRAHA
LODÍ: WRANGEL SKAGWAY (2 dny)

VLAKEM: SKAGWAY – CARCROSS přes LAKE BENNET ( nádherný !!!)
BUS: CARCROSS – WHITEHORSE (bus – 3 hodiny, navazuje na vlak)
AUTO: WHITEHORSE – CARMACKS- DAWSON CITY – FAIRBANKS – CHENA HOT SPRINGS - DENALI N.P. – DENALI HIGHWAY – KLUANE N.P. – WHITEHORSE.

OSOBNÍ DOPORUČENÍ: - JET SRPEN-ZÁŘÍ: TÁHNOU LOSOSI !!!
- WRANGEL – ZAJÍMAVÝ TREK 1 DENNÍ PŘES HORY PO DŘEVĚNÉ STEZCE (doslova) . NÁDHERNĚ FOTOGENICKÁ KRAJINA. 
- ANAN BAY OBSERVATORY- NÁDHERNÉ FOCENÍ MEDVĚDŮ V PŘÍRODĚ NA 10 – 30 m PŘI LOVU LOSOSŮ. 
- MOŽNOST: 2 – 3 denního treku CHILCOOT TRAIL ZE SKAGWAY NA JEZERO BENNET (56 km)… ALE TÍM SE ZASE PŘIJDE O NÁDHERNOU CESTU VLAKEM WHITE PASS and YUKON RAILWAY….těžké rozhodování ….

- WHITEHORSE: NAKOUPIT POTRAVINY, PLYN DO VAŘIČE, atd. (všechny typy bomb jsou ve sportovním obchodě ve měste nebo v supermarketech na kraji města) NA YUKONU JE VŠE DRAŽŠÍ , TAK JEN PŘIKUPOVAT PODLE POTŘEBY. 
Ve  WHITEHORSE: PODÍVAT SE NA SALMON LADDER U PŘEHRADY …NÁDHERNÝ !

- CARMACKS : POKUD BUDE ČAS, FOCENÍ PEŘEJÍ NA „FIVE FINGERS“

- DAWSON CITY: HŘBITOV (úžasný!!!), hrob Eskimo WELZLA, PŮVODNÍ SRUB JACKA LONDONA A JEHO MALÉ MUZEUM, POZOR: NEVYNECHAT VEČERNÍ SHOW V DANCINGU „TOOTH GERTEES“ …!!!, LEVNÉ BYDLENÍ V CAMPU NA DRUHÉ STRANĚ ŘEKY YUKON, HNED ZA PŘEVOZEM. PŘEVOZ JE ZDARMA I S AUTEM A JEZDÍ NEPŘETRŽITĚ, FINANCOVÁN KANADSKOU VLÁDOU.

PODÍVAT SE NA BONANZA CREEK – místo prvního nálezu zlata na Yukonu.

- FAIRBANKS: zajímavá ukázka rýžování zlata - včetně osobního vyzkoušení v dole ELDORADO , kousek od Fairbanks na sever. Tohle je ale vysloveně atrakce pro turisty. I když zajímavá, protože ukážou perfektně všechno jak se zlato rýžovalo a pak si to sami můžete zkusit. ZAJÍMAVÉ.

- DENALI N.P. – největší N.P. na Aljašce. Hodně zvěře, ale nemít velké oči….zvěř je plachá a v parku se smí jezdit pouze autobusem. V případě větší party si lze najmout minibus a zastavit kdekoliv. V parku je řada treků, kde je možno při troše štěstí vidět od mědvědů přes losy, wapiti, vlka, atd …. POZOR: mit s sebou určitě pepřový spray na medvědy a dobrý je i zvonek na oblečení (koupí se všude). Tím sice medvěda nepřekvapíte ale neuvidíte zase ani žížalu ….VŠECHNO UTEČE…..TĚŽKÝ VÝBĚR  !

- DENALI N.P. – dojet až na poslední tábořiště u jezera WONDER LAKE. Nádherná příroda, táboříte přesně pod Mc Kinley, pokud je hezky tak úžasné fotografické divadlo ráno a večer. Nikde v celém parku není tak nádherný výhled na Mc.Kinley !!! Spíte a ….kolem je plno medvědů…..trochu adrenalin. Wapiti fotíte od stanů…..
- KLUANE N.P. – hezké treky do hor, černé medvědy jsme potkávali i kolem silnice. Pokud je neprovokujeme, nevšímají si nás.

Jan Pavlíček, Aljaška, srpen 2008

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. Pro reakci na vybraný komentář klikněte na odkaz „Reaguj na komentář“ pod vybraným příspěvkem nebo napište číslo komentáře, na který reagujete do hranatých závorek např. reakci na komentář č.10 zapíšete [10] viz nápověda


*
*
13136125
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
#1 Helena Zítková
Je úžasné procestovat svět očima a objektivem druhého. Svět je obrovský a jeden nemůže být všude. Díky za možnost nahlédnutí. Dobrá práce! :-) Jen tak dál. HZ
Reaguj na komentář
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace